Jukset seg til spilletid i Premier League – Han løp rundt som bambi på isen!

Har du hørt om Ali Dia? Mannen skrev seg i 1996 inn i Premier League-historien som den frekkeste debutanten noensinne.

Det skjedde i de dager, altså i 1996, to år før Google ble lansert. Det var ikke like lett å gjøre en bakgrunnssjekk på fotballspillere ved et enkelt søk, og hvis stjernespissen George Weah slo på tråden for å fortelle at han hadde en begavet fetter – så var det lett å falle for fristelsen. I alle fall hvis du het Graeme Souness, og var manager for Southampton.

Les også:
United-spiller gikk til sengs med sjefens datter?

Se historisk fotballkeeper score 100 mål
Dette er verdens sterkeste fotballspiller
Landslagssjef Per-Mathias Høgmo forteller «en god historie»

Tulletelefon endte med kontrakt
Den som befant seg på andre enden av telefonsamtalen var ikke den liberianske verdensstjernen George Weah, den var gjort av en studentkompis av Ali Dia. En såkalt tulletelefon, som endte i direkte invitasjon til en måneds kontrakt for Premier League-klubben Southampton. Kan man egentlig klandre Dia for at han tok sjansen?

Ingen bakgrunnssjekk
Selv om Internett ikke var det samme sterke oppslagsverket som det er i skrivende stund, så burde det vært enkelt for Graeme Souness og Southampon-ledelsen å gjøre en bakgrunnsjekk på om informasjonen om Ali Dia stemte. Da han både skulle ha spilt 13 landskamper og ha en bakgrunn hos selveste Paris Saint-Germain i Frankrike, og ingenting av dette stemte, så kunne svindelen vært unngått med noen telefonsamtaler. Istedenfor ble det en legendarisk historie av hendelsen.

Fra amatørfotball til Premier League
Bare dager før debuten for Southampton, og hans eneste opptreden for klubben før svindelen ble avslørt, så hadde han spilt en kamp for amatørlaget Blyth Spartans på 7. nivå i England. Forøvrig hadde han også vært i flere franske amatørklubber, den finske toppserieklubben FinnPa, og det var riktig at han hadde vært innom tyske VfB Lübeck. Men noen fetter eller bekjent av George Weah var han ikke, og hadde ingen fortid verken som landslaggsspiller eller i PSG.

Spilte mot Leeds
Med nummer 33 på ryggen ble Ali Dia hevet på banen for en skadet Matthew Le Tisser etter 32 minutter i Premier League-oppgjøret mot Leeds United. Han ble imidlertid byttet ut igjen allerede i det 53. minutt, men da hadde han faktisk vært passe nært å score på en mulighet. Tenk hvordan historien hadde vært om den ballen faktisk hadde gått i mål?

- Han løp rundt på banen som bambi på isen, det var veldig pinelig å se på, konstaterte Matthew Le Tissier uansett i etterkant.

Avslørt
Etter kampen ble Ali Dia avslørt som den amatørspilleren han var, og ble løslatt fra kontrakten med Southampton. Han spilte samme år for amatørklubben Gateshead, der han scoret 2 mål på 8 kamper.

Ifølge Wikipedia tok han deretter en buisnessutdannelse på Northumbria Universitetet i Newcastle, men kunne altså legge opp med Premier League-spill på CVen.

Kommentarer

kommentarer

Blogglisten hits